آکادمی داریوش نخشبی
آموزش موسیقی حضوری و آنلاین
آکادمی داریوش نخشبی
آموزش موسیقی حضوری و آنلاین

نوشته های بلاگ

مراحل تولید و پخش تک آهنگ و آلبوم موسیقی

۸ فروردین ۱۴۰۱ دسته‌بندی نشده
مراحل تولید و پخش تک آهنگ و آلبوم موسیقی

سه اصل اصلی برای ساخت یک تک آهنگ باید رعایت شود که در مطلب زیر به صورت کامل شرح این سه اصل را دادیم.

۱-سلیقه خواننده

واقعیت امر این هستش که در دنیای حرفه‌ای موسیقی، خوانندگان بر اساس نوع سفارش و یا فراخور زمان قطعه‌هایی رو میخونن که شاید برخی از اونها خیلی با سلیقه و ذائقه اونها هم خونی نداشته باشه.

ولی این شرایط برای شروع کار یک خواننده و یا حتی بعد از خوندن چندین قطعه نیز متفاوت هستش و باید یک تهیه کننده موسیقی کار بلد در ساخت و تولید تک آهنگ و آلبوم موسیقی این اصل رو رعایت کنه؛

برای اینکه این امر باعث تشویق خواننده میشه تا بهتر و بیشتر تلاش کنه. خوانندگانی که در شروع فعالیت خودشون هستند بیشتر از همه روی ترانه و ملودی قطعه تمرکز دارند پس باید این بخش در درجه‌ای قرار بگیره که اهمیت بیشتری داره. 

۲-توانایی خواننده

در اصل اول گفتیم که سلیقه خواننده باید مورد بررسی قرار بگیره. در اصل دوم با چالش دیگه‌ای در ساخت تک آهنگ و آلبوم موسیقی مواجه هستیم و اون توانایی خواننده هستش. توانایی خواننده در بخش‌هایی مثل سبک خوانشی(پاپ، سنتی، کلاسیک و…)، تحریرها و ویبره‌ها، لحن خواننده، وسعت و حجم صدا و مسائلی از این قبیل مورد سنجش قرار می‌گیره.

مشکل اصلی برای یک تهیه کننده در ساخت تک آهنگ و تولید آلبوم موسیقی تلفیق اصل اول و دوم هستش یعنی در نظر گرفتن سلیقه خواننده و توانایی خواننده با هم هستش. چرا؟

چون در غالب مواقع خواننده‌ها حد توانایی خودشون رو نمیشناسن و کورکورانه می‌خوان کاری بر اساس سلیقه خودشون بخونند.

باید توجه داشته باشیم زمانی ما در تولید آلبوم موسیقی و تک آهنگ موفق هستیم که اگر خواننده می‌خواد به مسیر اشتباه بره باید اون رو قانع و همچنین از مسیر اشتباهی که می‌خواد بره منصرف کنیم. خواننده‌ها هم باید به علم عوامل تولید آثار خودشون اعتماد داشته باشند تا اثر تولید شده استاندارد لازم رو داشته باشه.

۳-سلیقه و ذائقه جامعه

اگر هدف ما از ساخت تک آهنگ و آلبوم موسیقی این باشه که اون رو به گوش مخاطب برسونیم باید ذائقه اون‌ها رو هم مورد توجه قرار بدیم. برای شناخت ذائقه جامعه باید مطالعه کنیم، باید همه نوع موسیقی‌ای رو گوش بدیم و اون رو آنالیز کنیم. حتی موسیقی‌هایی رو که خیلی با سلیقه ما هماهنگ نباشه.

اصولا کسایی که تازه می‌خوان وارد عرصه آموزش خوانندگی بشن بر اساس علاقشون به تعداد محدودی از خواننده‌ها و همچنین اجرای نسبتا خوب اون قطعه‌ها به خوانندگی علاقه پیدا کردن. یعنی جامعه شناسی اونها تو زمینه خوانندگی محدود و کوچیک هستش. و توی خیلی از مواقه این امر محدود به کارهای گذشتگان میشه.

اگر در تولید و ساخت تک آهنگ و آلبوم موسیقی برای خواننده‌ها، سلیقه و ذائقه روز جامعه رو در نظر نگیریم حتما اون قطعه یا قطعه‌ها شکست می‌خورند. علاوه بر این سه اصل نکات دیگه‌ای هم توی تولید تک آهنگ و آلبوم موسیقی وجود داره ولی این سه اصل گفته شده از مهم‌ترین مواردی هستش که باید در نظر بگیریم. در نهایت با رعایت این سه اصل ما می‌تونیم موسیقی مطلوبی رو تولید کنیم که استانداردهای لازم رو داشته باشه.

البته این همه ماجرا نیست!

فرایند تولید و ساخت تک آهنگ و آلبوم موسیقی باید بر اساس الگوریتمی انجام بشه که مسیر شهرت و برندسازی رو هم مد نظر قرار بده.

تولید تک آهنگ و آلبوم

مسیر ساخت یک آهنگ و آلبوم موسیقی

یه آلبوم موسیقی تشکیل شده از چندین قطعه آهنگ هستش. فرق آهنگ های یک آلبوم و اجرای تک آهنگ اینه که ما توی ساخت آلبوم موسیقی باید این دقت رو داشته باشیم که تمام آهنگ ها هم لول باشن، یعنی تقریباً ساختار یکسانی داشته باشن و در عین حال تنوع در ریتم و ملودی و حتی ترانه وجود داشته باشه.

البته توصیه ما برای افرادی که تازه دارن توی مسیر خوانندگی قدم می ذارن، این هست که هیچ وقت یک آلبوم رو کامل نسازن و بعد بخوان پخش کنن بهتره یا به شکل تک آهنگ کار کنن و یا اگر با جایی قرارداد آلبوم دارن تک به تک آهنگ ها تولید شه و پخش بشه. چرا میگیم این کار رو انجام میدیم و توصیمون هستش؟

چرا که اگر جایی از مسیر رو خواستن تغییر بدن دچار مشکل نشن در عین حال با پخش هر کار فید بک‌هایی گرفته میشه که از اون می‌تونیم ازش توی ترک‌های بعدی استفاده کنیم. اولین مرحله از مراحل تولید و ساخت تک آهنگ و آلبوم موسیقی انتخاب آهنگ هستش.  اصولا ما از هنرجویان علاقه مند به خوانندگی خودمون می خوایم که چند آهنگی که دوست دارن از خوانندگان دیگه رو برامون بیارن.

این قطعات باید چندتا ویژگی داشته باشه:

۱-ژانر همه یکسان باشه

یعنی سبک، حال و هوای تمام آهنگ هایی که میارن یکسان باشه. یعنی چی؟یعنی اگه دوست دارن آهنگ اول لایت باشه همه آهنگ‌ها لایت باشن، اگه دوست دارن شاد باشه همه آهنگ‌ها شاد باشن و…

۲- کاشکی این خواننده نخونده بود ولی من خونده بودم

خیلی از آهنگ هایی که ما در طول شبانه روز گوش می کنیم و لذت میبریم، شاید باب سلیقه شنیداری ما باشه ولی باب سلیقه خوانشی ما نباشه پس اون آهنگ های منتخب باید در فضایی باشن که دوست داشتیم ما جای اون خواننده می خوندیم.

۳-شاید براتون سوال باشه که چرا قبل ضبط صدای خواننده ساز رو نمیگیریم؟

دلیلش اینه که شاید خواننده توی روز ضبط گام دیگری لازم شه بخونه. اون موقع تغییر گام ساز بدون صرف هزینه بیشتر و یا کاهش کیفیت امکان پذیر نیست، ولی اگر تشخیص بدیم که بعد از گرفتن ساز احساس خوانش خواننده بهتر می شه باز از خواننده می خوایم که بعد از گرفتن ساز هم بیاد و دوباره صداش رو ضبط کنیم.

 

مراحل ساخت تک آهنگ و آلبوم موسیقی

ترانه و ملودی

اصولا ترانه و ملودی رو هم زمان می سازند چون اینجوری چندتا حسن داره : هم ترانه و هم ملودی با هم چفت هستن. در عین حال بررسی راحت‌ترانجام می شه.

دلیلش هم اینه که خیلی از اوقات یک ترانه خیلی قشنگه ولی ملودیک نیست ولی وقتی ما هم زمان ترانه و ملودی رو می سازیم غالب کلی رو دیگه درست می بینیم. اینجوری هم  سلیقه خواننده هستش و هم حد توانایی اون. وقتی ترانه و ملودی ساخته شد و چهارچوب ها ایجاد شد زمان تنظیم کردن اون قطعه هستش.

تنظیم تک آهنگ

پس ترانه و ملودی ساخته شده بسته به ژانرش در اختیارتنظیم کننده ای قرار میگیره که اون فضا رو بهتر می سازه. وقتی کار تنظیم آهنگ به اتمام رسید، زمانی هست که باید روی صدای خواننده چک بشه. یک هفته تا دو هفته به خواننده زمان می دیم که خط ملودی درست یاد بگیره بعد از اون میاد و گام آهنگ تعیین میشه تا صدای خواننده در بهترین حالت ممکن باشه.

ضبط وکال (صدای) خواننده

توی این زمان خواننده دیگه مثل روز اول آماتور نیست، چون چندتا آهنگ تمرینی خونده. در عین حال آهنگ اصلی هم در حد توانایی فعلیش هست. شاید هنوز خیلی تجربه نداشته باشه ولی خیلی هم بی تجربه نیست پس همین قضیه می تونه کمی به دلنشین شدن کارش کمک کنه.

گرفتن ساز زنده در صورت نیاز

غالب آهنگ هایی که می شنوید با سمپل ساخته میشن ولی برای زیبا شدن بعضی از اون ها یک ساز یا دوساز به صورت زنده توسط نوازنده اجرا شده. البته باید این رو هم در نظر بگیریم که بعضی از کارها نیاز به ساز زنده ندارن و الکترونیک ساخته شدن.

شاید براتون سوال باشه که چرا قبل ضبط صدای خواننده ساز رو نمیگیریم؟

دلیلش اینه که شاید خواننده توی روز ضبط گام دیگری لازم شه بخونه. اون موقع تغییر گام ساز بدون صرف هزینه بیشتر و یا کاهش کیفیت امکان پذیر نیست، ولی اگر تشخیص داده بشه که بعد از گرفتن ساز احساس خوانش خواننده بهتر می شه باز از خواننده خواسته مسی شه که بعد از گرفتن ساز هم بیاد و دوباره صداش رو ضبط کنن.

میکس و مسترینگ

تو این مرحله آهنگ به حد نهائی خودش می رسه. شفافیت، قدرت، همگام سازی، افزایش کیفیت، افکت گذاری. توجه داشته باشید موسیقی کاملاً سلیقه ای هست، احتمال داره تو این مرحله بعضی از افکت ها و لول ها براتون دلنشین نباشه که با مشورت با تیم تولید می تونید بگید و اون تغییرات رو اعمال کنن.

پخش تک آهنگ

شاید این مرحله جز مراحل تولید و ساخت آلبوم موسیقی و تک آهنگ نباشه ولی از کل مراحل مهمتره، چون تا زمانی که علم و تجربه این کار رو نداشته باشیم نمی تونیم به بهترین شکل اون اثر رو به گوش مخاطب برسونیم. پس حتما سعی کنید با افرادی کار کنید که همون طور که گفتم تجربه و ارتباطات خوبی در این زمینه داشته باشن.

برچسب:
یک دیدگاه بنویسید