آکادمی داریوش نخشبی
آموزش موسیقی حضوری و آنلاین
آکادمی داریوش نخشبی
آموزش موسیقی حضوری و آنلاین

نوشته های بلاگ

آموزش پیانو کلاسیک یا آموزش پیانو ایرانی؟

آموزش پیانو کلاسیک یا آموزش پیانو ایرانی؟

آموزش پیانو ایرانی شاید ما را کنجکاو کند که بدانیم اولین بار چطور و چه زمان و توسط چه کسی پیانو به ایران آمد و بعد به تفاوت پیانوی ایرانی و پیانوی کلاسیک بپردازیم.

تاریخچه ورود پیانو به ایران

در سال ۱۸۰۶ میلادی، اولین کسی که یک دستگاه پیانو به دربار فتحعلی شاه قاجار اهدا کرد، ناپلئون بود. ناپلئون یک دستگاه پیانوی گرند سفید به دربار شاه اهدا کرد. در آن زمان کسی توانایی نواختن پیانو را نداشت و به عنوان یک شیء دکوری مورد استفاده قرار گرفت.

حدود ۶۷ سال بعد، طی سفری که ناصرالدین شاه قاجار به پاریس رفت ۴ دستگاه پیانو وارد ایران کرد. در آن زمان نیز در دربار کسی نبود که با این پیانوها قطعه ای بنوازد.

آموزش پیانو ایرانی

شخصی به نام محمدصادق خان سرور الملک، در دربار، مشغول به نواختن سنتور بود و اولین بار این فرد بود که شروع به نواختن یک قطعه با پیانو کرد. محمدصادق خان، دقیقا مانند سنتور، پیانوها را کوک کرد و توانست نام خود را به عنوان اولین پیانیست ایرانی در تاریخ ثبت کند.

تعداد افرادی که در این حوزه فعالیت داشتند به تدریج گسترش پیدا کرد. ازجمله این افراد می‌توان به مشیر همایون شهردار، مرتضی خان محجوبی و جواد معروفی اشاره کرد. این افراد از جمله کسانی بودند که توانستند سبک پیانوی ایرانی را گسترش دهند.

مرتضی خان محجوبی از جمله کسانی است که به سرعت می توانست پیانو را کوک کند. کوک پیانوی ایرانی مدت زمان زیادی طول می کشد اما ایشان به قدری بر آن تسلط داشت و عاشق این ساز بود که به سرعت می توانست آن را کوک کند و بهترین کوک را در اختیار قرار دهد. حتی غلامحسین خان بنان، به مرتضی خان، لقب مرتضای پیانو را دادند.

آموزش پیانوی ایرانی

تفاوت پیانوی ایرانی و کلاسیک

قبل از بررسی تفاوت پیانوی کلاسیک و ایرانی برای انتخاب آموزش پیانو ایرانی یا کلاسیک ذکر این نکته لازم است که پیانو ایرانی ، دو شاخه دارد:

  • پیانوی کلاسیک ایرانی که سبک های مرتضی خان محجوبی، جواد معروفی و مشیر همایون شهریار در این شاخه قرار دارد. گام های پیانوی کلاسیک کاملا مشخص است. گام های دیاتونیک، گام های کروماتیک، یا گام های پنتاگونیک و یا هر گام دیگری که بر اساس پرده ها و نیم پرده ها است که خارج از کوک ایرانی می باشد.
  • سبک پیانوی پاپ ایرانی دومین زیر شاخه از پیانوی ایرانی است و استاد جواد معروفی را می توان جزء یکی از پیانست های برجسته این شاخه دانست؛ زیرا وی از شاگردان علی نقی وزیری بود و ایشان نیز گرایش خاصی به موسیقی کلاسیک داشتند. سبک هایی که مرتضی خان محجوبی داشت، انیسون و تک نت بود، مانند تار که زده می شود، دست چپ و راست یکی بود.. در واقع استاد جواد معروفی را می توان جزء یکی از بنیانگذاران پاپ ایرانی نیز دانست. از شاگردان ایشان می توان به انوشیروان روحانی اشاره کرد.

کوک پیانو ایرانی

کوکی که پیانوی ایرانی دارد متخص پیانوی کلاسیک ایرانی است، نه پیانوی پاپ. چون ما چیزی داریم به نام تامپره، که آن کوک های ایرانی را ندارد و دقیقا مانند پیانو کلاسیک است که همان کوک کروماتیک است که ۸۸ کلاویه، کوک نیم پرده کروماتیک دارد؛ نیم پرده به نیم پرده.

کوک پیانو ایرانی سوری کرون هم دارد. اولین کسی که سوری کرون را آورد علی نقی خان وزیری بود و از جمله کسانی بود که انقلاب عجیبی در جریان سرکلیدهای سوری و کروم بود؛ ربع پرده بم تر و ربع پرده زیرتر.

چون حالت میکروتن داشت و این قابلیت را داشت که از حال نیم پرده به ربع پرده تبدیل شود، این روند را برای سبک تعریف کردند.

کتاب هایی مانند کرنین، هانون، اشمیت، بورن مولر و باخ باید مطالعه شود تا بتوان سبک پیانوی ایرانی را دلنشین تر نواخت. پس متوجه شدید که پیانو ایرانی منافات زیادی با پیانوی کلاسیک ندارد. چون باید یک سری موارد آموزش دیده شده و پاس شود تا بتوان پیانوی ایرانی را نواخت.

برچسب:
یک دیدگاه بنویسید