آکادمی داریوش نخشبی
آموزش موسیقی حضوری و آنلاین
آکادمی داریوش نخشبی
آموزش موسیقی حضوری و آنلاین

نوشته های بلاگ

یادگیری موسیقی بدون ساز چگونه است؟

۱۸ تیر ۱۴۰۱ متفرقه از موسیقی
یادگیری موسیقی بدون ساز چگونه است؟

آیا آموزش موسیقی را تا زمان تهیه ساز مورد نظرمان کنار بگذاریم یا قبل از تهیه ساز هم می توان به آموزش موسیقی پرداخت تا شرایط خرید ساز را فراهم کنیم؟

درنتیجه ما بر آن شدیم تا در جواب این دوستان مقاله ای منتشر کنیم و به بررسی این موضوع بپردازیم . لطفا تا پایان مقاله با ما همراه باشید تا ببینیم چطور بدون ساز موسیقی را یاد بگیریم.

پشتکار، سختکوشی و دلسرد نشدن

لطفا قبل از هر چیزی به این نکته مهم توجه کنید که در هیچ یک از مراحل کار دلسرد یا ناامید نشوید چرا که حتی اگر ساز موسیقی هم داشته باشید باز هم نیازمند تلاش و صبر فراوان برای یادگیریست.

پس به یاد داشته باشیم که تلاش، تمرین، حوصله و صرف به اندازه وقت برای یادگیری جزو اصول جدایی ناپذیر از یادگیری موسیقی هستند.

مشخص کردن نوع ساز

قبل از هر کاری باید مشخص کنید که می خواهید چه سازی را بنوازید یا آموزش موسیقی را از کجا شروع کنید. بدیهی است که هر سازی با توجه به ساختار و ویژگی های منحصر به فردی که دارد خود را از سایر سازها متمایز می کند و همین وجه تمایز باعث تفاوت هایی در نحوه شروع به یادگیری و نوع آموزش های آن می شود.

پس اولین قدم برای یادگیری موسیقی مشخص کردن نوع سازیست که می خواهیم یاد بگیریم. پس ابتدا با توجه به مقالات داخل سازودهل، آموزش های موجود در بازار و یا مشورت با یک فرد آگاه نوع سازی که می خواهید یاد بگیرید را مشخص کنید.

 

توجه: اکیدا توصیه میکنیم در انتخاب ساز خود دقت نمایید زیرا انتخاب ساز درست و مناسب با ویژگی های فردی شما یکی از کلیدی‌ترین مراحل آموزش موسیقیست!

بررسی میزان بودجه (سرمایه) اولیه

خب حالا که ساز مورد نظرتان را مشخص کرده‌اید نوبت آن رسیده تا با توجه به میزان بودجه فعلیتان یک بررسی اجمالی درباره شرایط خود داشته باشید.

اول از همه مشخص کنید چقدر زمان مانده تا بتوانید آن ساز را تهیه کنید و یا به عبارت ساده تر تخمین بزنید که به طور حدودی چه زمانی می توانید ساز مورد نظرتان را تهیه کنید، مثلا ۲ هفته دیگر یا ۲ سال دیگر؟!

معمولا این تخمین را می توان به سه دسته بندی به شرح (آینده نزدیک، آینده دور و نامشخص) تقسیم بندی کرد. برای این که تصمیم درستی بگیرید چندین راهکار وجود دارد که در ادامه به طور دقیق به بررسی این موضوع می پردازیم.

۱- اگر میدانید در آینده ای نزدیک امکان تهیه ساز را خواهید داشت میتوانید تا قبل از تهیه ساز، آموزش های ابتدایی ساز مورد نظرتان را با توجه به راهکارهایی که برایتان فراهم است مانند فیلم و کتاب های آموزشی آغاز کنید و نگران نباشید.

با بخش های ابتدایی آموزش موزیک نظیر شناخت تئوری، شناخت تاریخچه، شناخت ساز و غیره که در ادامه توضیح داده ایم شروع کنید.

۲- اگر میدانید در آینده ای دور امکان تهیه ساز را خواهید داشت دو راه را در نظر بگیرید، اول این که اگر برایتان مقدور است می‌توانید یک ساز نسبتا مشابه به ساز انتخابی خود با قیمت کمتر انتخاب کنید و به فراگیری آن بپردازید.

با این کار از ساز مورد نظرتان دور نخواهید شد و در واقع اگر نواختن آن ساز را یاد بگیرید چندین گام به جلو برداشته اید و علاوه بر این که چندین ساز را یاد میگیرید از یادگیری هم عقب نماندید.

مثلا فرض کنید می خواهید پرکاشن بنوازید ولی بودجه اولیه برای تهیه پرکاشن را ندارید، پس می توانید یک کاخن تهیه کنید و ریتم و ضرب و موارد مشابه را در این ساز فرا بگیرید چراکه این مفاهیم در نواختن پرکاشن هم مورد استفاده قرار میگیرد.

و دوم این که اگر شرایط تهیه ساز مشابه را به هر دلیلی ندارید و یا تمایلی به این کار ندارید، در این مدت می توانید با توجه به راهکار های آتی که پیش روی شما قرار خواهیم داد اقدام به فراگیری آن نمایید.

یادگیری موسیقی بدون ساز

یادگیری تئوری موسیقی

خب حالا وقت آن رسیده که آستین ها را بالا بزنیم و یادگیری موسیقی را شروع کنیم. برای شروع باید این نکته را بدانیم که یادگیری موسیقی همواره شامل دو بخش عملی و نظری (تئوری) می شود.

تئوری موسیقی همانطور که از نامش پیداست درواقع همان قواعد، اصطلاحات و نحوهٔ اجرای موسیقی است که شما باید در حین نواختن ساز آن را رعایت نمایید و این بدیهیست برای یادگیری تئوری موسیقی ساز مورد نظرتان نیازی به داشتن ساز نیست و فقط کافیست یک قلم و خودکار داشته باشید. پس همین حالا شروع به یادگیری تئوری موسیقی کنید.

نکته: اکثر قواعد تئوری موسیقی مانند، ضرب ها، ریتم ها و غیره در ساز ها یکسان هستند و با یادگیری این قواعد در واقع پیشرفت سریع و چشمگیری در موسیقی و یادگیری موزیک خواهید داشت . پس اگر یادگیری موسیقی را با یادگیری تئوری موسیقی آغاز میکنید اصلا نگران این موضوع نباشید.

اما حتما می پرسید چگونه تئوری موسیقی را یاد بگیرم؟! خب برای این کار ابتدا باید با توجه به سازی که انتخاب کرده اید مشخص کنید که نیاز به یادگیری کدام بخش های تئوری موسیقی دارید.

برای مثال در نواختن ساز گیتار نیاز به یادگیری نت های هفت گانه موسیقی می باشد و این در حالیست که برای ساز دف نیازی به یادگیری این موارد نیست و نحوه نگارش نت ها متفاوت است اگر نمیدانید که برای یادگیری ساز مورد نظرتان نیازمند یادگیری کدام بخش های تئوری موسیقی هستید و یا باید از کجا این منابع را پیدا کنید و یادگیری را شروع کنید، کافیست تا یکی از راه های زیر را پیش رو بگیرید:

  • با یک فرد آگاه در این زمینه مشورت کنید
  • می‌توانید از مطالب و فیلم های آموزشی رایگان در سراسر اینترنت مانند یوتیوب استفاده کنید

یادگیری اصول اولیه نوازندگی ساز مورد نظرتان به صورت عملی

پس از این که از یادگیری کامل تئوری موسیقی اطمینان حاصل کردید نوبت یادگیری ساز مورد نظر است. اما اگر هنوز امکان تهیه ساز مورد نظرتان را ندارید نگران نباشید . می توانید فعلا مبانی اولیه عملی نواختن ساز را یاد بگیرید.

منظور از یاد گرفتن بخش عملی در واقع همان آموزش تاریخچه ساز ، بخش‌های مختلف ساز، نحوه نشستن، نحوه در دست گرفتن ساز و سایر موارد مرتبط با چگونگی نواختن ساز می‌باشد که در واقع این موارد را می توانید با دیدن تصاویر و یا فیلم های آموزشی بیاموزید و الزامی در داشتن ساز نیست.

یادگیری عملی ساز مورد نظرتان

حال که تمامی موارد فوق را آموخته اید آماده یادگیری و تمرین با ساز هستید اما اگر هنوز هم به ساز مورد نظرتان دسترسی ندارید می توانید فعلا به یادگیری مطالبی دیگر در موزیک همچون هارمونی در موسیقی بپردازید تا به ساز مورد نظرتان دسترسی پیدا کنید.

سخن پایانی درباره یادگیری موسیقی بدون ساز

هرچند که در عمل برای یادگیری یک ساز باید همان ساز را تهیه کنیم و با آن تمرین کنیم و در واقع نداشتن ساز سدی در مقابل یادگیری موسیقی است ولی نباید این نکته را فراموش کنیم که مهمترین اصل در یارگیری موسیقی، ثُبات و پافشاری در این امر است و هیچگاه نباید از یادگیری دست بردارید.

خیلی از بزرگان موسیقی آموزش موسیقی را از صفر و با امکانات کمتر از شما شروع کرده اند . پس به یاد داشته باشید تنها عامل موفقیت شما پشتکار و دلسرد نشدن شماست! چراکه با کمی تلاش خیلی زود درهای موفقیت زیادی برای شما گشوده خواهد شد.

ما با توجه به تجربه خود و خیلی از موارد مشابهی که در طول این سال ها دیده ایم تمام تلاش خود را در بررسی این موضوع و رسیدن به یک نتیجه مطلوب کردیم تا شاید تا زمان به دست آوردن ساز مورد نظرتان از یادگیری موسیقی فاصله نگیرید و بتوانیم شاهد پیشرفت روزافزون شما در این هنر ارزنده باشیم . امیدواریم که قدمی مفید در این زمینه برداشته باشیم.

اگر شما هم راهکار های دیگری در این رابطه در نظر دارید خوشحال می شویم که با ما در میان بگذارید.

برچسب:
یک دیدگاه بنویسید